Hypnotherapeute Mariëtte van Lierop

Hypnotherapie in de omgeving Halsteren

De geest

Hoe de geest werkt

 

De geest, ik blijf dat een raar woord vinden. Ik krijg altijd een beeld van zo’n vervormbaar figuur dat uit een fles komt. Vast teveel tekenfilms gezien toen ik jong was. Het Engelse “mind” vind ik de lading beter dekken, maar goed we houden het even bij geest.

De geest dus, kun je verdelen in “het bewuste” en “het onderbewuste”.

 

Laten we beginnen met “het bewuste” dit deel heeft de controle, neemt de beslissingen gebaseerd op ratio en analyseert de situatie. Is van nature wat negatief en achterdochtig en heeft de kritische factor. Heeft een kort geheugen en is een gewoonte dier dat niet van verandering houdt. Om (positieve) veranderingen door te voeren moet dit deel overtuigt zijn van het nut en hieraan constant herinnert worden. Nou de meeste van ons die een gewoonte willen veranderen weten hoe moeilijk dat is. Om positieve veranderingen door te voeren moet het bewuste overtuigt zijn van het nut en er op vertrouwen dat het doel gehaald wordt. Daar het bewuste de neiging heeft om negatief te zijn en niet van verandering houdt zal het alles uit de kast halen om niet eens te beginnen of het snel weer op te geven. We weten allemaal hoe lang de goede voornemens stand houden. Om deze positieve veranderingen te realiseren moeten we dus voorbij het negatieve bewuste komen en de suggesties rechtstreeks aan het onderbewuste geven, dat altijd luistert en de persoon wil helpen zo goed het kan.

Dit deel is maar 5 % van de geest

 

Het onderbewuste daarentegen bestaat zo’n beetje uit de rest en dit deel is, zeg maar, onze harde schijf. Alle informatie vanaf de dag van conceptie (en voor hen die in reïncarnatie geloven, zelfs van daarvoor) staat hierin opgeslagen. Het is ook de opslagplaats voor gewoontes. Al die dingen die je automatisch doet als lopen, fietsen, autorijden, bepaalde werkzaamheden, liggen daar opgeslagen. Weet je nog, je eerste rijles. Al die handelingen die je tegelijkertijd uit moest voeren pfft. En dan gingen ze ook nog iets aan je vragen. Ja en dan ging het fout. Nu jaren later kan je van alles tijdens het rijden. Je voert hele gesprekken met je bijrijder, let ondertussen nog op de kinderen op de achterbank en rijdt auto zonder problemen. Helemaal automatisch. Je bent je niet bewust dat je schakelt, afremt, gas geeft, richting aangeeft, maar je doet het wel en zonder problemen.

Maar zoals het alle vaardigheden opslaat, zo slaat het ook al onze ervaringen op. En probeert het situaties te voorkomen die wij als bedreigend hebben ervaren. En daar is het heel erg goed in. Dat zijn bijvoorbeeld de angsten en fobieën.

 

Om nu de relatie tussen het bewuste en het onderbewuste wat begrijpelijker te maken zal ik een voorbeeld geven.

 

Stel je een onderzeeboot voor. Je zou de kapitein kunnen vergelijken met het bewuste. De kapitein is degene die de beslissingen neemt mbt richting en de route. Hij is de enige die door de periscoop kijkt. Aan de andere kant heb je de bemanning die uiteindelijke het schip besturen en die kun je vergelijken met het onderbewuste. De bemanning reageert direct op de orders van de kapitein. Zij kunnen tenslotte niet zien wat er boven het water gebeurt en zijn compleet afhankelijk van de waarneming en besluitvorming van de kapitein. Hun taak is het uitvoeren van de instructies van de kapitein. Dit is hoe de geest werkt. Het bewuste heeft de leiding en neemt alle beslissingen. Het onderbewuste voert de taak meteen uit en vertrouwt op volledig op de beoordelings capaciteit van het bewuste. De kracht komt van het onderbewuste want zonder de bemanning zou de onderzeeboot niet kunnen functioneren. Maar het bewuste is wat de boel aanstuurt.

 

Om nu uit te leggen wat je met hypnose doet houden we het voorbeeld van zonet nog even in gedachten. Stel je voor dat de hypnotiseur ook op de onderzeeboot komt en de kapitein hem toestaat om de leiding over te nemen. De kapitein gaat nu even pauzeren en zolang de hypnotiseur niets doet wat hem niet aanstaat laat hij hem zijn gang gaan. Hij zal ingrijpen op het moment de hypnotiseur iets suggereert aan zijn bemanning waar hij niet mee akkoord gaat en op zo’n moment kom je uit hypnose.

 

De Hersengolven

 

Hersengolven worden net als alle golven gemeten in frequentie en amplitudes ( de snelheid en kracht van de golf) Hoe lager de golf (snelheid en hoogte) hoe lager het bewustzijn.

Je kan de hersengolven verdelen in 4 fases

 

Het laagste niveau is Delta, op dit niveau zitten baby’s tot ongeveer 2 jaar. Dit is ook de fase waarin men is als je in diepe slaap bent, in coma of bewusteloos. In deze fase herstelt het lichaam zich. Je bent je in deze fase niet echt bewust van de omgeving.

 

De fase daaropvolgend is Theta, dit niveau zie je bij kinderen tussen de 2 en 6 jaar. Ze hebben hier nog geen kritische factor en nemen daardoor alles letterlijk op. Wat ze zien is wat ze geloven. In deze 2 fase’s (delta en theta) ontstaan de meeste overtuigingen waar we vaak op latere leeftijd last van hebben. Omdat alles wat we in ons leven meemaken opgeslagen wordt in ons onderbewustzijn, creëren we daar ook “oplossingen” voor problemen die we ervaren. Als je bv de ervaring had op vierjarige leeftijd waarbij je schrok van een hond, die misschien eng blafte en waar de omgeving het nog bevestigde door hun gedrag (je snel oppakken of de hond wegtrekken), dan kan je onderbewuste je willen beschermen met angst voor honden, zodat je nooit meer in de buurt van een hond komt. Of als je je als baby onveilig voelde en huilde. En iedere keer als dat gebeurde je door je moeder opgepakt en gevoed werd, kan je onderbewuste de link gelegd hebben met, voeding is veiligheid en zit je nu met overgewicht of een snoep- of eetverslaving. Hier zie je vaak de emotie-eter. Onze eerste overlevings behoefte is veiligheid.

 

Dan gaan we naar de Alpha fase, deze fase begint ongeveer vanaf het zesde jaar tot het 12de jaar. Dit is ook een fase waar volwassenen een groot deel van de dag inzitten. In deze fase zijn we ontspannen en doen onze gewoonte dingen. Zodra je je ogen sluit ben je eigenlijk al in deze fase. De prikkeling van buiten zijn sterk verminderd en je wordt je meer bewust van jezelf.

 

En dan de hoogste fase is de Beta, deze fase begint bij ongeveer 12 jaar. Dit is de fase dat we alert zijn, beslissingen nemen, problemen oplossen, een examen doen etc. Deze fase wisselen we de hele dag af met alpha. Heb je veel stress dan zal je meer in Beta zitten, maar gewoonlijk als we bezig zijn met onze dagelijkse dingen zal je regelmatig even naar de alpha staat gaan.