Hypnotherapeute Mariëtte van Lierop

Hypnotherapie in de omgeving Halsteren

Meeste gestelde vragen m.b.t. misverstanden over hypnose

-WIE KAN ER GEHYPNOTISEERD WORDEN?

In basis kan iedereen gehypnotiseerd worden. Uitzondering hierop zijn kinderen onder de 4 jaar en mentaal beperkte mensen. Je moet kunnen begrijpen wat de hypnotiseur zegt, vandaar dat daar een bepaalde mentale capaciteit voor nodig is.

 

-SLAAP JE TIJDENS HYPNOSE?

Nee, hypnose is alles behalve slaap. Eigenlijk is het juist het tegenovergestelde, want je bent hypergevoelig. Al je zintuigen en emoties zijn juist sterker aanwezig en je hebt er betere toegang toe. Vaak ben je lichamelijk ontspannen, maar ben je geconcentreerd op de woorden van de hypnotiseur

 

-KAN IK IN HYPNOSE BLIJVEN VASTZITTEN, DAT IK ER NIET MEER UIT KOM?

Nee, je kan op elk moment uit hypnose komen als je dat wil. Als je alleen gelaten zou worden terwijl je in hypnose bent of als je naar een hypnose opname luistert en die stopt er om de een of andere reden mee, dan zal je of terug komen in je bewuste of (als je erg moe was) in een gewone slaap vallen en daaruit weer wakker worden.

 

-ZAL IK DE HYPNOTISEUR DIEPE GEHEI,EM VERTELLEN?

Niet als je dat niet wil. Het is geen waarheidsserum. In een later stuk zal ik uitleggen hoe de geest werkt, zodat je begrijpt wat er precies gebeurt. Je zal niets vertellen wat je niet kwijt wil.

 

-IS HYPNOSE GEVAARLIJK?

Nee, het is niet gevaarlijk dan in een stoel zitten en naar de TV kijken. Het enige “bijverschijnsel”is dat je heel erg ontspannen bent nadien. 15 minuten hypnose staat gelijk aan 4 uur slaap. Dus nu weet je wat je moet doen als je een nachtje doorgezakt bent J

 

-WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN HYPNOSE EN HYPNOTHERAPIE?

Hypnose is een manier om iemand in een bepaald bewustzijn te brengen. Dit kan therapeutisch worden gebruikt, in een hele lichte manier wordt het gebruikt in de reclame en het meest is het natuurlijk bekend van amusement.

Hypnotherapie is een therapievorm waar hypnose wordt gebruikt om de cliënt in een bewustzijn te brengen. Op die manier kun je allerhande, voor de cliënt belangrijke, zaken oplossen. Hypnose als therapiemiddel werd al gebruikt door o.a Sigmund Freud en Carl Jung.

 

-WORDEN ER PILLEN BIJ GEBRUIKT?

Nee, het is alleen de natuurlijk kracht van de geest die je gebruikt. Er wordt helemaal niets ingenomen.

 

-HEB IK NOG CONTROLE OVER EN BEN IK BEWUST VAN WAT ER GEBEURT?

Ja, de gehele tijd. Je bent niet weg, of bewusteloos. Je bent in een ander bewustzijn met een geconcentreerde focus op het gebeuren. Je hoort en weet alles wat er gezegd wordt. Zowel door jezelf als door de therapeut. Er gebeurt niets zonder jouw goedkeuring, je hebt constant de controle. Eigenlijk is alle hypnose zelfhypnose. Je kan niet in hypnose gaan als je zelf niet wil. Als je niet de suggesties van de hypnotiseur opvolgt, gebeurd er helemaal niets.

 

-KAN IK ME ALLES HERINNEREN WAT ER GEBEURT TIJDENS DE SESSIE?

Ja, je kan je alles gewoon herinneren. Soms moet de therapeut één of twee punten benoemen zodat je het hele verhaal weer weet, maar dat heeft meer te maken met de hoeveelheid informatie die je soms tijdens een sessie krijgt dan met vergeten zijn.

 

-IS HYPNOSE GESCHIKT VOOR KINDEREN?

Ja, als ze op een leeftijd zijn dat ze goed begrijpen wat er gezegd wordt. Kinderen gaan vaak makkelijk in hypnose, omdat ze vaak al in alpha fase zitten (zie hersengolven) en dus makkelijker naar de theta fase of zelf delta fase gaan.

 

-MOET DE THERAPEUT ME AANRAKEN

Sommige therapeuten kunnen je op je schouder, pols, arm of voorhoofd aanraken. In principe wordt dit altijd vooraf aan de cliënt gevraagd of deze dat goed vindt.

 

-HOEVEEL SESSIE HEB IK NODIG?

Dat is afhankelijk van de vraag waarmee je komt. In sommige gevallen kan 1 sessie voldoende zijn. Maar gemiddeld denk ik dat 2 of 3 sessies nodig zijn.

 

-MAG IK DE SESSIE OPNEMEN?

Ja, dat mag, geen probleem.

 

-KAN DE HYPNOTISEUR MIJ DINGEN LATEN DOEN TEGEN MIJN WIL

Nee, en dat zal je duidelijk worden als je het stukje over de werking van de geest leest. Op het moment dat de hypnotiseur iets suggereert dat niet past binnen jouw normen en waarden, of dat weerstand bij je oproept kom je gelijk uit hypnose. En nu hoor ik je denken…..en al die mensen op tv dan, die lopen te kakelen als een kip of andere rare dingen doen. Wel, dat zal ik je uitleggen.

Bij showhypnose zijn mensen een avondje uit en komen daar voor hun plezier waardoor ze makkelijker meegaan in een geintje. De hypnotiseur doet vaak eerst wat algemene testjes. Soms met het hele publiek soms met een grote groep. Hierdoor kan hij zien wie goed zijn suggesties uitvoert en dus makkelijk in hypnose gaat. Die testjes doet hij op verschillende vlakken en uiteindelijk blijven een aantal mensen over met wie hij gaat “werken” Nou weten jij en ik dat er genoeg mensen zijn die, laten we zeggen, zich vrijer bewegen in het leven dan andere. Kijk maar naar het gedrag van sommige met carnaval, of naar tv programma’s waar ze de meest vreemde opdrachten uitvoeren.

En laten we eerlijk zijn, een beetje kakelen als een kip, hoeveel mensen zouden dat niet doen met een paar drankjes op als ze daarmee andere mensen aan het lachen kregen. En dat is precies wat er gebeurt. De hypnotiseur suggereert iets en als dat acceptabel is voor die persoon dan voert ie het uit.

Zodra de hypnotiseur iets suggereert dat niet overeenkomt met de normen en waarde van de deelnemer, komt ie uit hypnose. Je moet maar eens goed kijken naar zo’n show. Je ziet dan op een bepaald moment dat er mensen terug naar hun plaats worden gestuurd, omdat ze uit hypnose zijn gekomen. Voor hen was de opdracht of niet acceptabel of niet realistisch genoeg zodat ze niet mee konden gaan in de suggestie.

 

Mocht jouw vraag hier nou niet bij staan, aarzel dan niet om hem te stellen.