Hypnotherapeute Mariëtte van Lierop

Hypnotherapie in de omgeving Halsteren

Wat is hypnose?


Wat is hypnose nu precies. Die vraag is moeilijker te beantwoorden dan het lijkt. Er is natuurlijk een definitie van hypnose of eigenlijk zijn er een heleboel. Variërend van een vorm van slaap tot toestand van diepe trance. Maar beide zijn niet helemaal juist.

De verwarring met slaap komt waarschijnlijk vanwege het feit dat hypnos in het Grieks slaap betekent, maar dat is eigenlijk wel een ding waar iedereen het over eens is, dat hypnose niets met slaap te maken heeft.

Een vorm van (diepe) trance …..ja en nee. Als je verdiept bent in een boek en je omgeving niet bewust waarneemt ben je ook in een vorm van hypnose, maar om dat nu een diepe trance te noemen. Daar er verschillende fase van hypnose zijn kan er in sommige gevallen wel sprake zijn van diepe trance.

Ik zou het willen omschrijven als een toestand waarin je open staat voor suggesties en waarbij je toegang krijgt tot de informatie van je onderbewuste. Vaak gaat deze toestand gepaard met een zekere vorm van ontspannen zijn.

 

We zijn eigenlijk regelmatig in een lichte fase van hypnose. Zoals ik net al aangaf, als je verdiept bent in een boek. Of als je naar een film zit te kijken, daar kun je zo in op gaan dat je helemaal meeleeft met de personen in de film en je omgeving buiten sluit. Of als je zit te dagdromen of in gedachten bent. En wat dacht je van reclame, er wordt een bepaalde sfeer gecreëerd, soms met een muziekje erbij en hop de suggestie is gepland. Denk maar eens over het volgende voorbeeld. Als je zelden of nooit jenever koopt en je wilt het een keer voor iemand als cadeau kopen. Wat koop je dan als je in de winkel staat en er staat een fles Bokma en een fles van een onbekend merk dat net zo duur is? De kans is heel groot dat het de Bokma wordt, gewoon omdat je dat kent en daar een bepaald beeld bij hebt dat het goed of lekker is.